UV-strålar och varför de är skadliga!


Vad är då UV/Ultraviolett strålning och varför är det skadligt?

UV-ljus är en typ av elektromagnetisk strålning som inte är synlig för det mänskliga ögat. Det är uppdelat i tre typer: UVA (315–400 nm), UVB (280–315 nm) och UVC (100–280 nm). UVA och UVB är de mest relevanta oss människors och vår hälsa eftersom UVC mestadels absorberas av jordens atmosfär.

UVA-strålar är de längsta i våglängd och finns under hela dagen, året runt, och kan penetrera moln och glas. De kan orsaka skador på huden och ögonen över tid, vilket leder till problem som grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration (AMD). AMD är den vanligaste orsaken till central synnedsättning hos individer över 60 år i västvärlden.

UVB-strålar är kortare i våglängd och är mer intensiva under sommarmånaderna och på högre höjder. De är den främsta orsaken till solbränna och kan också orsaka skador på ögonen, vilket leder till problem som snöblindhet och grå starr. Solbrynthet och solbränna är den mest välkända biologiska verkan av ultraviolett strålning. Solbränna uppstår när huden som ett skydd mot främst UVB-strålning bildar ett pigment, melanin. 

Exponering för UV-ljus kan orsaka skador på ögonen på flera sätt. Det kan orsaka bland annat fotokeratit, en solbränna på hornhinnan och bindhinnan som kan leda till tillfällig synförlust och obehag. Det kan också orsaka t ex grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration. UV-strålning kan även framkalla förändringar i DNA och på så sätt orsaka cancer.

Wear Walters - Strålar

 

Hur ska man då skydda sig mot detta?

För att skydda dina ögon från UV-ljus rekommenderas det att bära bland annat solglasögon när man vistas utomhus. Framför allt under mitten på dagen då UV-strålarna är som starkast. Det är ocskå viktigt att du letar efter solglasögon som blockerar 99-100% av UVA- och UVB-strålar. 

Alla solglasögon i trä och acetate från Wear Walters är 100% UV-skyddade. Skydda dina ögon och planeten med vår miljövänliga solglasögonkollektion