Historien om Solglasögon


Att solglasögon idag är en stor dela av modebranschen vet de flesta om. Men hur ser historien egentligen ut? 

Ursprunget spåras ända tillbaka till forntida civilisationer där jägare och samlare använde sig av en typ av solglasögon för att skydda sig på reflektioner på vatten  och i snö. Skyddet löste man då inte genom en tonad lins utan genom att skapa en smal spinga i trä eller i ben. 

Under 1100-talet (och kanske även tidigare) användes en tunt slipad brun kvarts av kinesiska domare för att inte avslöja sig. Även om solglasögonen inte gav någon form av UV-skydd erbjöd dem möjligheter att dölja sig på så sätt inte avslöja några känslor framför sina vittnen. 

En annan förlaga användes av skådespelare i antiken Rom. Genom rökkvarts kunde skådespelarna reducera risken att bli bländad på scen. Det sägs även att Kejsaren Nero använde sig av samma form att tidiga solglasögon för att bättre kunna se gladiatorerna slåss. 

1753 började den engelska optikern James Ayscough att experimentera med blå och gröna linser. Han var fast besluten att dessa färger potentiellt kunde korrigera specifika synnedsättningar. 

Glasögon tonade i bärnsten var också ett vanligt hos personer med syfilis under 1800- och början av 1900-talet eftersom ett av symptomen på sjukdomen var ljuskänslighet.

Det är början på 1900- talet som solglasögon blir allt vanligare bland folk men framför allt bland Hollywood stjärnor. Skådespelare och filmstjärnor bar dem för att skydda sig mot det starka scenljuset likt sina romerska föregångare men även från starka kamerablixtar.  
Den växande populariteten för solglasögon spred sig snabbare och snabbare genom att folk ville se ut som sina förebilder och Ikoner.

Old version of glasses

Genom en förenklad massproduktion exploderade efterfrågan när Sam Foster år 1929 introducerade sina solglasögon på stränderna i Atlantic City och New Jersey. Detta gjorde han under namnet Foster Grant. Foster Grant var tillverkade i plast för att skydda ögonen mot solen strålar.

Ett par år senare, 1936, uppfann Edwin H. Land de fösta polariserade solglasögonen genom att använda sig av sitt patenterade polaroid-filter under tillverkningen av sina glasögon. Genom polariseringen minskar glimmer och reflektioner kraftigt. På så sätt blev solglasögon ännu mer populära bland människor som ägnar sig åt utomhusaktiviteter som fiske, båtliv och skidåkning.

Solglasögon spelade även en betydande roll under andra världskriget, när Ray Ban skapade modellen Aviator med anti-glare med hjälp av polarisering. Detta göra att modellen är än idag en vad de mest populära. 

I nutid har solglasögon blivit mer än bara ett skydd utan också en viktig accessoar. Bågar finns i alla möjliga material och former samt att UV-skydd och polarisering nästan en bransch standard. 

Hos oss på Wear Walters Eyewear slår vi ett slag för de hållbara alternativen i form av trä och acetete. Skydda dina ögon och planeten med våra miljövänliga solglasögon.

Wear Walters Vidi - Wooden sunglasses
Vill ni veta mer om de olika material vi använder hittar ni de i länken nedan 
Wear Walters Material.